注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

 
 
 

日志

 
 

吾需一日三省吾身  

2010-01-22 20:25:03|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

      今日对面楼发生件事,令我冲动地post了张贴上BBS,原本只有图片同短短几句关于现场嘅描述,事发地点负责人向记者否认此事。但个版主加多个视频响我的帖子上,该网站的新闻稿竟还引用我的描述,无得抵赖嘅事实引起众人讨论。

咩事我都唔想再提。

市民遇见平日少见嘅事,报下料反映民生百态,系正常不过嘅事情。但系今次我可能真系做错咗。

作为一名现场观众,我嘅所为当然无错,我讲件事出黎同话俾身边朋友知道“我头先俾人打荷包啊,你地出街都要小心d”一样性质,一样道理。

但作为一名公司职员,真系非常唔妥。

——“人地有事发生你报料,有乜问题啊?”如果我唔系响呢头返工就紧系无问题,就算我系响呢度写字楼返工亦无乜问题,同正话举嘅例子同样道理。但系最大嘅问题系,发生问题嘅对象同我地公司有合作关系。

近期附近上电视上报纸嘅都系负面新闻,咩凶杀案,意外死人的事近期都有发生。加埋呢单料,d未黎过我公司探我嘅朋友响网上搜地图一搜个地址,首先都会出现上面嗰三件大单嘢。

Boss话,你有时间post埋d咁嘅嘢,不如做多d正经嘢好过啦,我公司同人有合作关系架。

我心谂,大镬。

我系佢会谂,呢个新人,系咪傻架,容不易断自己公司米路?千祈咪俾人知道系我公司员工。

呢单负面新闻真系断客户米路嘅同时,亦都断紧公司米路,同时更加断自己米路。

早排学睇相,话额头短嘅人谂嘢无咁深入,“三思”两个字好难同佢扯得上关系。我照下块镜,就系额头低嘅样。前人总结嘅道理,虽说主观而且无科学根据,但可以令我被自己的粗心吓了一大跳,已经好有价值。

做乜都要三思啊……

起码唔好再犯错误了。

  评论这张
 
阅读(80)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2018