注册 登录  
 加关注
查看详情
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

 
 
 

日志

 
 

母亲节随想  

2008-05-11 18:20:14|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

母亲节(Mother's Day)

  母亲节作为一个感谢母亲的节日,最早的庆祝仪式发生在古希腊。在美国、加拿大和一些其他国家,每年5月的第二个星期天就是母亲节。在其他一些国家的日期并不一样(参见世界各国母亲节日期 )。母亲们在这一天通常会收到礼物。康乃馨被视为献给母亲的花。

   話説今日又係母親節。記得某年嘅呢一日忽然心血來潮覺得應該對母親大人表示一下,等母親大人好感受一下我心底那洶湧澎湃的愛!!於是乎内斂的我就好難為情問o甘問媽媽送支康乃馨畀佢好5好(因爲佢成日話我亂洗錢~~好,o甘我洗錢響佢身上睇佢閙5閙……)

    然之後佢笑笑下就忽然轉咗個表情答咗我一句:“你不如買個菜肉包畀我仲實際。

    金牛座的母親大人,服咗你……浪漫下都5得,不過佢笑就證明已經get到我心意啦!成功!!

    所以,從此以後母親節都費事搞o甘多形式嘅嘢。

    離開屋企讀書之後,同屋企好少聯絡。大一嗰時忽然有日收到娘親電話,佢話:“好耐未見過你啦,我好掛住你呀!你有無掛住我呀?” 十分驚愕!!驚嚇程度直達十粒星!!娘親o甘講嘢嘅?!我惟有好大滴汗o甘答返:“er……有呀……”

    事關我屋企人係好少會將“愛”呀,“挂念”呀之類的詞講出嚟,家人之間甚少表達愛意。自小被o甘嘅家庭氛圍所包圍,耳濡目染之下,逐漸地我都5懂得表達“愛”呢樣嘢。

    三月清明節返屋企,媽媽嚟車站接我。佢好開心o甘搭住我膊頭,有啲5習慣。過馬路嘅時候,佢拖住我只手,緊緊握住好似驚我忽然5見咗o甘。究竟我對上一次同媽媽拖手係幾時呢?腦中一片空白,完全無印象。

    媽媽很愛我,但從來不會用言語和肢體語言表達。

    今日我要記得打電話返去先得。

    end.

  评论这张
 
阅读(19)| 评论(2)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2018